2013. március 11., hétfő

Filmajánló II.


Kedveskék!

Habár valós, mások számára is értékelhető bizonyítékom nincsen rá, mivel mindahányan az egyébként az én ismeretségi körömre cseppet sem jellemző módon, diszkréten és magánlevélben, illetőleg sehol nem rögzített beszélgetések folyományaként követeltetek folytatást (feltételezem, azért, hogy később hárítani tudjatok mindennemű felelősséget), így kénytelenek vagytok elfogadni, hogy a nép akarata előtt kecsesen meghajolva magamra vettem súlyos terhét trashfilm - téren való kiműveléseteknek.

Szigorúan korhatáros műsorsávba tévedtünk, Kedveskéim. Előző adásunkban alkalmazott módszeremet frissiben elhagyva, akképp döntöttem, hogy felejtsük el talán az ABC- sorrendet; részben, mert gyűjteményem állandó jellegű gyarapodás alatt áll, melyet semmiféle racionális érv avagy természeti erő nem tud meggátolni, lassan kiszorítva belső lakóterünkből mindennemű egyéb eszközt (kivéve az Elvis – képeket), emiatt az általam oly forrón imádott logikus rendszerező elv egy sötét lyukban tűnik el sikoltva (magával rántva egynémely használati tárgyat, melyeknek nincsen többé létjogosultsága a fent említett ok miatt); másrészt, mert így soha nem jutunk el az olyan remekművekhez, mint a talányos Pterodactyl, vagy a sokat sejtető Zombi sztriptíz (van bennük közös, óh igen, mégpedig egy-egy csudálatos, lobotómián átesett kommandóscsapat); és órákig vitatkozhatnánk az olyan nüánszokon (megjegyezném, hogy önszántamból ezt nüanszoknak írtam volna, de az ostoba vörd, aki nem más, mint egy gép belseje, élettelen és kusza szövedéke máshol nem használható fémdaraboknak; sivítani kezdett, hogy „h*lyevagyzsuzsa”, én pedig engedtem a nyomásnak, nem óhajtván konfrontálódni, habár lelkem háborog), hogy A re-animátor menyasszonya megérdemelt helyére, az „A” betűhöz kerüljön-e, avagy alantasan sunnyogjon be „R” betűs társai közé, ahonnan hamarost kitaszítódnék.

Nos. Itt megpihenhetünk kissé e szövevényes mondat után.

Cigarettaszünet vége.

Mai témánk tehát….. (sejtelmes ajtónyikorgás és valami undok csuszamló hang)…..
A KÍGYÓK! Húú. (Fondorlatosan kapcsolódik valamelyest a múltkori szösszenethez az Anakonda 3. által, aki szintén kígyó, ugyebár.) Legnagyobb bánatomra, mutáns vízisiklókról sehol sem esik szó.

Kezdeném a Boa – A rémület szorításában című klasszikussal, melyet a thai filmművészet magasiskolájaként jegyezhetünk (nyilvánvaló, hogy az Ong bak sikerén lelkesültek fel, de nem gondolták tovább, úgy hiszem), oly nagyszerű színészekkel, mint Keeratikorn Ratkultorn avagy jópajtása, Chaiyapreuk Preuksatikul. Imádom, hogy tényleg így hívják őket, ezentúl az általános állampolgár megnevezéseként elhagyhatom a bután csengő Gipsz Jakabot, hogy a fél fokkal jobban teljesítő Senkiházi Lóf*szjóskáról ne is beszéljünk. Már ezért megérte. Ebbéli véleményemet - teljes bizonyossággal állíthatom – a legkisebb mértékben sem osztja nővérem, aki kedvesen megrendelte nekem ezt a felbecsülhetetlen remekművet, és játszi könnyedséggel át nem értékelve a helyzetet, munkahelyét, a Debreceni Egyetem Humángenetikai Tanszékét nevezte meg szállítási címnek.  Tájékoztatásul elmondanám, hogy a borítón egy óriási, fogas J (nem a főnévi, hanem a melléknévi értelemben, természetesen) kígyó található, szájából egy hanyagul odafotosoppolt, teljes testén vérrel borított thai lány lóg ki derékig, kinek arcán az elvárható félelem helyett a „Lajos, nem öntötted ki a rohadó zöldbabfőzeléket a nyaralás előtt, te állat, ilyen szagra kell hazajönnöm, és hiába próbálsz szexszel kiengesztelni mostan” kifejezés (bár Lajos helyett ő vélhetően Tongrakot mond első felindulásában), míg a hátoldalon egy észvesztő montázsban az állat a már ismert nézéssel és szájtartással éppen egy helikoptert próbál lenyelni (nem, nem, nincs itt elírás, Kedveskék), melyből – itt emelték a tétet szemlátomást – nettó kettő fiatal lóg kifelé, áhítva a menekülést.
Ezen ismeretek birtokában talán egyetértünk abban, hogy Judit akkor és ott erőst kívánta, hogy bárcsak lenne az úgymond normálisabb fajtársaira csak egy kicsivel jobban hasonlító húga, aki, mondjuk, inkább az ártalmatlan bélyeggyűjtés szent tudományában mélyült el tarkóig. (Felteszem, más alkalmakkor is gondolja ezt.)
A magasművész filmről dióhéjban (bár a borító keltette izgalmakat nemigen lehet fokozni), hogy rendkívül unszimpatikus, vélhetően agyhalott, hiénamód nevető (bár erre vajmi kevés okuk marad), rosszul öltözött, a léghajót, mint valós  21. századi közlekedésre alkalmas eszközt igénybevevő fiatalok alkotják a szereplőgárdát, kiknek mihamarabb bekövetkező, fájdalmas, lassú pusztulását sóvárogva vágyja a legszendébb néző is nagyjából 15 perc elteltével (hiába, a név nem minden); és grafikusuk valószínűleg (elképzelhető, hogy tudtán és akaratán kívül) saját, tajvani Levi’s farmerre korábban elcserélt, kiskorú ivadékának adta ki rosszul fizetett gyermekmunkába a kígyó animálását.

Nem úgy, mint a következő nagyszerű versenyzőnknél, amely nem más, mint…..a Kígyók a fedélzeten. Kedveskék, helyezzétek jóképességű állaitokat a padlóra, mert rögvest odakerülnek maguktól is, mikor közlöm, hogy ez a műremek jelentős ráfordított anyagiakkal gazdálkodott, főszerepben Samuel L. Jackson, akinek – bár utáltam, hogy szégyentelenül meggyalázta a Star Wars-ot és még pénzt is kapott érte – még én sem kívántan hasonló kínokat. A másik főszereplő (hamarost egy nagyon gyenge szóvicc fog következni, de néha én is megengedhetek magamnak ilyesmit) Julianna Marguiles, aki itt van igazán vészhelyzetben. Én szóltam. Bocsánat.  :)
Ebben a költségsávban már nem megengedhető, hogy ne legyen koherens történet, így a következőket fundálták ki: egy hawaii maffiavezér által személyesen elkövetett gyilkosság szemtanúja tanúskodni óhajtván, Samuel barátunk védelme alá kerül, de az Egyesült Államok valamely civilizáltabb helyére, és ezzel karonfogva a bíróságra való szállítását megelőzendő, a csúnya, gonosz – emlékeim szerint japán – bűnöző cseles tervet eszel ki, melynek során balesetnek kívánja álcázni hősünk a valóságban cseppet sem váratlan halálát, s ezt oly módon óhajtja eszesen (fejében vajmi kevés kapcsolattal a realitással; így jár, aki maffiavezér, és mindent megcsinálnak helyette)  kivitelezni, hogy a repülőgépen, melyen barátaink utazni fognak, időzáras ládát rejt el, illegális kígyókkal telítvén, s ha ez még nem lenne elég, az utasok számára készült, hawaii virágkoszorúkat undok feromonnal permetezi be, hogy a korántsem szelíd jószágok jobban vaduljanak. Hát igen. El nem tudom képzelni, mit szívhattak a forgatókönyv írása közben, esélyes, hogy a feromont.
Cserébe viszont RENGETEG tanulság vár reánk; ezek közül ímhol néhány:
·         Ha azt álmodod, hogy valami mászik a lábad, majd a melled között, akkor jó eséllyel nem álmodod.
·         Ha nyugdíjas sztyuvi vagy, akinek ez az utolsó útja, akkor tényleg az lesz az utolsó utad.
·         Ha odadobod a csivavát a kígyóknak, hogy megmenekülj, te is meg fogsz halni vele. (Ez az abszolút kedvencem!)
·         Ha kimentek kettecskén szeretkezni a wc-be, darabokra lesztek szaggatva közben.
·         Külön öröm az előzőhöz, hogy haláltusátokat kívülről mindenki vad orgiának véli majd, s elménc párbeszédeket folytatnak.
·         Ha férfi vagy, és rendeltetésszerűen kívánod használni a mellékhelyiséget, a kígyók a legkézenfekvőbb (és feltételezéseim szerint a legfájdalmasabb) testrészre támadnak. Emiatt hülyeségeket kiabálsz és összevissza csapkodsz viccesen.
·         Ha a pilóta meghal, még feltámad egyszer, hogy megmentsen, de másodjára nem fog.
·         Egy csapás nem csapás: nem elég a kígyók jelenléte, még zuhanni is kezdtek.
·         Kígyók ellen hiába építesz barikádot vagy mászol lépcsőre.
És további nyalánkságok, ha mondhatom így.

Ezen magvas gondolatokkal zárnám, Kedveskék! A továbbiakra nézve annyit, hogy az alábbi 6 témát tervezem kibontani a közeljövőben:
·         Rusnya vízi állatok
·         Egyéb rusnya szárazföldi állatok
·         Maradék fertelmes állatok
·         Helyre élőhalottak és víg társaik
·         Lányok a túlvilágról
·         Általam leforgatni kívánt iszonyfilmek rövid összefoglalója

Lehet szavazni nagy erőkkel, Drágicák, hogy mi legyen a sorrend. (Bár elképzelhető, hogy saját izgalmas életem részletei is betüremkednek majd.) További szép napot! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése