Kedveskéim!
Gémél-fiókjaimban
(megint egy ingyenreklám, hihetetlen, változtatnom kell ezen a tarthatatlan
állapoton és ezentúl pusztán néminemű juttatás fejében írnom le szolgáltatók és
termékek eltorzított, ámde közérthető neveit) végzett, teljesen hasztalan és
értelmetlen – tekintve, hogy 2 illetve 7 %-át használom ki a két levelezőnek (a
kukában lévő levelekkel és a napszakonként változó rókás háttérképpel együtt);
és ha már itt tartunk, mifenének van egyáltalán kettő darab belőlük (valójában
azért, mert meggyőztek, hogy kell egy hivatalos e-mail cím is, mondjuk az
önéletrajzokba, ámde sajnálatos módon (a nevemből kifolyólag, természetesen,
minden gond okozója) ez is úgy hangzik, mint valami bohókás szójáték, tekintve,
hogy a teljes nevem minden létező variációját lefoglalta egy virtuális gonosz
felhasználó, aki egész álló nap csak valós elnevezések variációit regisztrálja,
hogy megnehezítse az életet, s utat nyisson a gúnykacajok előtt,
nyilvánvaló, hogy csak engem akart mély depresszióba taszajtani; bár azt
elismerem őszinte, bár csikorgó mosollyal, hogy a jelenlegi kényszermegoldásom még
mindig jobb, mint mondjuk a lilaszexcicus22; míg a másik a célzott brendépítést
szolgálja - tisztogatás közepette
találtam egy korábbi szösszenetet, mely kevéssé hűen prezentálja ugyan (nem
kétséges, hogy elszigetelt esetről van szó) valós főzőtudományomat, ámde
reflektál a métán közkedvelt gasztroblogokra, így – a népszerűség reményében, s
okulásul – úgy döntöttem, hogy közzéteszem alant.
Kis
változtatásokat szükséges volt eszközölni, úgynevezett személyiségi jogok
védelme érdekében. (Kész őrület!)
Zöldbabfőzelék
Szereplők
- F1, korábban állandó jellegű
tettestárs és mára már elhamvadott párkapcsolat (nem szó szerint, bár
elismerem, hogy kétértelmű, lévén konyháról szó)
- F2 cica, F1 tulajdonát képezi (szép
nagy tulajdon, bár megígértem, hogy nem írom le, hogy kövér, hogy ne
lehessen ráismerni, de nem bírtam ki)
- F3, lakótárs
- Zsuzsa, a továbbiakban én (Az egyik nem „F“ betűs ebben a
történetben. A másik a zöldbab, de ő meg lesz evődve, így fel sem sorolom,
nehogy megkedveljük.)
Az egész történet
úgy kezdődött, hogy akaratunkon kívül büszke birtokosai lettünk 2
befőttesüvegnyi halódásközeli zöldbabnak, amelyek fennen hirdették, hogy
augusztus 31 után nem hajlandóak még rábeszélés hatására sem jól lenni és ezt
oly módon óhajtják majd kifejezésre juttatni, hogy undok barnává válnak. Remek.
Így tehát engem,
mint gyakorló „bérből és fizetésből élő (sose értettem, miért kell ezt
különválasztani, mikor ugyanaz…olyan, mint azt mondani: „barátaim és szeretteim“,
ami talán jobban érthető is…J) dolgozó nő és háziasszony“-t, egyből
nyomasztani kezdett a gondolat, hogy mi történjék a zöldbabbal. Kézenfekvőnek
látszott, hogy zöldbabfőzelék történjék.
Büszke vidékiként
elmondhatom, hogy eddigi életem folyamán annyi közöm volt a zöldbabfőzelékhez,
hogy kis hibaszázalékkal 10-ből átlag 7 alkalommal sikerült felismernem, ha
elém tették. (A 3 nemre az a magyarázat, hogy zsenge ifjúságomban kollégiumban
laktam, ahonnan – csak érdekességképpen említem – majdnem kitettek a hideg utcára
szepegni nem valós ebédjegyek előállítása és felhasználási kísérlete okán, de
már elévült.) Ráadásul közvetlen környezetem azt a kőkori kulturális mamutvadász
nézetet osztja, hogy amiben nincs hús, az nem étel. ( Habár én - a minimálisnál alig valamivel számottevőbb
húsfogyasztási szokásaim miatt - nem teljes szívvel osztom ezt az ideológiát,
azért valószínűleg könnyebben és nagyobb szakértelemmel bontanék és dolgoznék
fel egy malacot és néhány csirkét kis határidővel, mint hogy két sárga főzelék
közül kiválasszam szemre, hogy melyik a tök.)
Szükségesnek
látszott előtanulmányokat végezni. Legyen ez a Horváth Ilona-féle klasszikus,
gondoltam elégedetten, hogy milyen nagyeszű vagyok, hiszen aki tud olvasni, az
tud főzni is. (Ez egy hamis és káros eszmeiségű gondolat.)
Azt írja Horváth
Ilona (ezek egyébként testvérek Horváth Rozival? Kész szakácsdinasztia… Biztos
vannak még legalább ketten-hárman, mint a Borgiák és szanaszéjjel mérgezik az
egész miskulanciát) - kissé lekezelően, megjegyezném, hogy a zöldbabfőzelék
ugyanúgy készül, mint a krumplifőzelék. Hát köszönjük szépen, ettől most nem
zártalak a szívembe. A hozzávalók felét persze nélkülözi háztartásom, miközben melegágya
az olyan haszontalan dolgoknak, mint a kék ételfesték, mely állandó, kedves
patakként csordogál kifelé a dobozából beszínezve minden létező dolgot a
hűtőben, nyilván innen jött Aprajafalva ötlete. Jellemző. Tehát el kell
caplatni a gazdaságosba (…ingyenreklám megint!!!!!), mert sokkalta lustább vagyok,
mint amennyire környezettudatos, és a saját konyhakertre tett erőfeszítéseim
rendre növények sikolyaival terhelt egetverő kudarcba torkollottak, még akkor
is, ha mindössze annyiról volt szó, hogy „Neveljünk flakonban igénytelen mentát!“
avagy „Csíráztassunk babot környezetismeret órára!“ (Az én babjaim nyilván
mutánsok voltak, mert SOHA nem mutatták, hogy szívélyesen segítenék
előmenetelemet azzal, hogy egy nyamvadt bármit is kinyomjanak magukból, így
rendszeresen el kellett kérnem sikeresebb társaim növényeit matekleckeírásért
cserébe.)
F1-gyel
küzdelmesebb volt vásárolni járni, feleim, mint egy óvodással, mert hiszti
előtt ő már egész mondatokkal indokolta meg, miért kell(ene…) megvenni valamit,
habár az egész logika hibás. Vesztett játszma belefolyni egy ilyen társalgásba.
(Példa: Én: -Nem veszünk műanyag víztartó kannát, mert már van otthon 2 és az
egyiket még mindig nem takarítottad ki. Haszontalan.
F1: -De hasznos
lenne, ha megyünk kempingezni.
Én: -De ha megyünk,
úgyis csak a jövő nyáron.
F1: -Na ugye,
hogy hasznos)
Legyűrve a
nehézségeket, hazaérkezés után főzni kezdek. Minden egyszerű és csodálatos,
csupa szépet gondolok Horváth Ilonáról és az egész családjáról, akár babaarcú gyilkosok,
akár nem. A szép gondolatok tartományába később beveszem saját magamat meg úgy
általában, talán még egy nagy csapat hangyát is képes lennék szeretni. Még F2
cica is kedves a szívemnek, mikor odajön nyikorogni, amitől elfárad, eldobja
magát a konyhakövön, hogy fekve nyühörögjön a továbbiakban.
Rámeredek, erős a
késztetés, hogy – anyám szavával élve – „megküldjem“, de aztán inkább
elmélázok, hogy miből van a cicacsipa. (A cica a történet szempontjából mellékszálat
képvisel.)
Aztán következik
egy problémás rész: tejföl és liszt. Ötös matekérettségivel és egy majdnem
sikeresen teljesített főiskolai Matek I. tárggyal a hátam mögött kiszámolom: ha
4 személyre 2 dkg, akkor 2-re 1 dkg. Hibátlan.
Összeöntöm őket,
mire minden átmenet nélkül egy utálatos ragadós földönkívülivé egyesülnek,
amely szemlátomást csak arra vár, hogy kiugorjon az edényzetből és szottyanó
hang kíséretében elragadja a karomat egy másik dimenzióba. Ezen a ponton még
tudom magam vigasztalni azzal, hogy ennek ilyennek kell lennie, de azért
megnézem az idevonatkozó részt: „simára keverjük“. Nézem a trutyit, ezt maximum
betonkeverővel tudnám simára keverni, de talán csak én vagyok gyenge. Így azt
teszem, amit a gyenge nők szoktak: segítséget kérek az erős férfi
mintapéldányától. A számítógép előtt találom. Mélabús undorral rám néz,
gondolatban szemlátomást pizzát rendel és emígyen szól: „Ebből hiányzik
valami“, de simára kavarni nem hajlandó. Kösz szépen, majom, ezt mondd Horváth Ilonának.
Nem is hiányzik belőle semmi, de azért felengedem vízzel, hogy legyen
előrehaladás. Lakótársunk, F3 kitéved a konyhába, érdeklődve nézi
küszködésemet, épületes párbeszédet folytatunk arról, hogy miért a
szakácskönyv, majd szakmai tudását fitogtatva közli, hogy a liszt majd úgyis
megdagad. Kit érdekel, de vajon ráönthetem-e a zöldbabra, kérdezem.
Bizonytalanul bólint. Hát akkor ráöntöm. Hatalmába kerít egy homályos sejtelem,
miszerint rosszat cselekszem. (Pont, mint mikor a koliban a 3 szint egyetlen
vasalóján csináltunk sajtos pirítóst, de az égett maradványoktól mentesíteni nem
tudtuk már.)
Elképesztő
metamorfózisnak lehetünk szemtanúi. Az eddigi jó képességű zöldbabfőzelék
pillanatok alatt iszonyú hörnyögő pépes-nyálkás hínárállattá változik és szemlátomást ki akarja venni
részét az evolúció gyönyöreiből. (Jelentem, tényleg megdagad a liszt, de
igazából a dagadás szó nem írja le hűen a folyamatot. Jobb lenne azt mondani,
hogy elkezdi utánozni az átlagos, túlnyomástól felrobbanó belső szerveket és
azok hangjait.) Megrettenve felsikítok, lakótársunk közli, hogy sok lehetett a liszt.
„Dehogyis, ennyit írt a könyv“ – mire kimondom, bevillan a tényvalóság és
tipikus bazdmeg-élményben lesz részem, meglátom ugyanis a mérőedény beosztását.
„Te állat,“ – dicsérem magam – „ 100 g az 10 dkg, nem 1!!!“
Nincs más hátra,
megmutatom F1-nek, hogy milyen remek valósághű förtyögő földönkívülit alkottam
neki keserves gyötrelmek közepette. Nem értékeli. „Akkor rendeljek pizzát?“ –
kérdezi. Hát csakazértse. Beleborítom a lassan szövetes szerveződéssé váló
élelmet a wc-be (kissé elgondolkodva azon, hogy nem lehetne-e apránként
beadagolni F2 ételébe, ámde hatalmába kerít a rémület, hogy AZT a hűtőben
tartsam, bár reménylem, hogy talán a hideg lelassítja), a pöfögő takony szinte
fejest ugorva bluttyan, gyorsan rácsapom a fedelet, ki ne másszon titokban az
éj leple alatt. (Valószínűleg sötétben egy jó darabig nem fogok kimenni
pisilni, nehogy visszajöjjön értem, mint ahogy az trash-filmekben szokás.) A
biztonság kedvéért utánalottyantok egy fél Domestos-t (ezt nem tartom
ingyenreklámnak, mert hiszem, hogy egyik legjobb barátom ő; kapcsolatunk az
évek hosszú folyamán olyan szintre fejlődött, hogy mindig van a táskámban egy
kis termékminta helyes tasakban, mert ugye nem lehet tudni...:) ), majd a
következő napon egy kis misztermászkölt, hogy a Domestos által legyengített, a
véremre szomjazó lényt legyűrje a setét, kavargó mélységekbe. (Remek filmötlet,
hogy a csatornában tovább evolválódik, majd kitör.)
Majd kivonszolom
elgyötört testemet a konyhába, elmosom (inkább csak leradírozom) a gonosz
trutymós eszközöket és újrakezdem. A változatosság kedvéért már tényleg 1 dkg
liszttel.
Mivel talán
mégsem egyetlen elszigetelt eseményről volt szó, elképzelhető, hogy a
továbbiakban is lesz szó konyhaművészeti szörnyszülötteimről, Kedveskék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése